Καθημερινότητα

Κώστας Καλέντζης

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα - Κώστας Καλέντζης

Ατομική έκθεση προσομοίωσης συμβατικής ζωγραφικής στον εικονικό καμβά του iPad Pro με θέμα «Καθημερινότητα - Everyday life»

Τη ζωγραφική του δραστηριότητα ο Κώστας Καλέντζης (Μαθηματικός – Ζωγράφος), ασκεί ως μέλος του ΕΕΤΕ (Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας).

Τα θέματα των έργων του τα τελευταία χρόνια, αντλούνται συνήθως από ζωντανές σκηνές που διαδραματίζονται σε χώρους συνάθροισης, σε αστικά ή φυσικά τοπία. Τα έργα απεικονίζουν κυρίως στιγμιότυπα της καθημερινότητας με βασικό θεματικό άξονα την ανθρώπινη παρουσία και συνύπαρξη. Χωρίς να εντάσσονται σε ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό ρεύμα, διακρίνονται από ιμπρεσιονιστικές επιρροές σε συνδυασμό με εξπρεσιονιστικά στοιχεία στο ύφος και την αισθητική.

Λόγω της συνάφειας της Πληροφορικής με την Μαθηματική επιστήμη, παρακολουθούσε και διερευνούσε τις νέες τεχνολογίες και την επίδραση τους στο σύγχρονο εικαστικό πεδίο. Με αφορμή την έκθεση έργων σε iPad του διεθνούς φήμης εικαστικού David Hockney στη Royal Academy στο Λονδίνο, το 2012, ξεκίνησε να υλοποιεί την ιδέα ζωγραφικής σε tablet. Τα έργα του νέου αυτού εικαστικού τρόπου έκφρασης, εκτέθηκαν σε 2 ατομικές του εκθέσεις στις Βρυξέλλες και ατομική έκθεση στην Karuizawa, Nagano Ιαπωνίας.

Mε αφορμή το έργο «Καθημερινότητα» του Κώστα Καλέντζη ερχόμαστε αντιμέτωποι με στοιχεία σύγχρονου προβληματισμού, γύρω από καθημερινές παρατηρήσεις. Σε ένα τοπίο μετιμπρεσιονιστικό, ταξιδεύουμε στην κληρονομιά της πρωτοπορίας. Η παραμόρφωση των μορφών του εικαστικού, μας παραπέμπει στην μυσταγωγία του Εd. Μοunch, ενώ η πλαστικότητα της χειρονομίας του, στον Cl. Μοnet. Με ατμόσφαιρα που κυμαίνεται σε ημι-σκότεινη ή ηλιόλουστη αποτύπωση, θέματα καθημερινής διασκέδασης και με την ανάλαφρη απεικόνιση ενός νοητού στιγμιότυπου, μιας εντύπωσης, μεταφερόμαστε σε μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα που συνομιλεί με την αισθητική του D. Hockney.

Παρατηρώντας προσεκτικά την ποιητική του συνολικού έργου, αντιλαμβανόμαστε προεκτάσεις που αγγίζουν το κοινωνικοπολιτικό τοπίο της χώρας μας. Ζητήματα επανάστασης και αντίδρασης στο κατεστημένο, δημιουργούν έναν εκ νέου ηθικό κώδικα επικοινωνίας. Η ζωή εκεί που συσπειρώνεται και ξεσπά, διαδραματίζει την σύγχρονη σκέψη και πραγματικότητα. Ο Κώστας Καλένζτης γίνεται ο σύγχρονος ανταποκριτής των κοινωνικών κατεστημένων σχολιάζοντας, αιχμηρά, την σημερινή καταπίεση που βιώνει ο άνθρωπος. Με διάθεση φωτορεπόρτερ αιχμαλωτίζει στοιχεία καθημερινού βίου. Το σουπερμάρκετ, η αγορά, ο δρόμος, οι πορείες, το εσωτερικό ενός μπαρ, οι κυριακάτικοι μεσημεριανοί περίπατοι, η Τρίτη ηληκία, στοιχειοθετούν το «εδώ και τώρα» του τόπου μας. Πρόκειται για ένα πάζλ αναμέτρησης, που θίγει την ισορροπία που διέπει την απόλαυση της στιγμής, σε σχέση με την συνεχόμενη διαμάχη για ελευθερία, δικαιοσύνη και εξέλιξη.

Νιόβη Κρητικού | Ιστορικός Τέχνης

Kostas_Kalentzis_paintings / Artist / www.kalentzis.gr

Niovi Kritikou / Curator / FOR SALES + EXPOS CONTACT: niovi93@gmail.com

 • Καλλιτέχνης

  Κώστας Καλέντζης

 • Μέθοδος

  Προσομοίωση συμβατικής ζωγραφικής στον εικονικό καμβά του iPad Pro

 • Επιμέλεια

  Νιόβη Κρητικού

 • Έκθεση

  Δεκ 2022 - Ιαν 2023

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα

Καθημερινότητα