Αχαρτογράφητοι Συνειρμοί

Τζένη Σαρίδη

Τζένη Σαρίδη - Αχαρτογράφητοι Συνειρμοί

Αχαρτογράφητοι Συνειρμοί

Τζένη Σαρίδη

Έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, κολάζ και μεταξοτυπία

Στο έργο της Τζένης παρατηρούμε ανθρωποκεντρικές φιγούρες που η σιλουέτα τους θυμίζει παιδικό σχέδιο, σημείωση ή ακόμη και σκελετό-μορφή. Στην πραγματικότητα η ίδια εμπνέεται από προσωπικά της όνειρα ή εφιάλτες, φόβους, πόθους αλλά και ζητήματα που αφορούν τη σεξουαλικότητα.

Οι απεικονίσεις της είναι μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσει το συναίσθημα της και οι αφηγήσεις μιλούν για παραληρηματικές ιστορίες που συναντά κανείς στην άβυσσο της ψυχής του. Αν κάποιος ξεδιπλώσει το νήμα που η ίδια σκοπίμως μπλέκει στις απεικονίσεις της , θα βρει κρυμμένα μυστικά της παιδικής ηλικίας και αναφορές από τη λαϊκή παράδοση, τα παραμύθια , τα βυζαντινά τραγούδια και ζητήματα που αφορούν τα αιώνιο δίπολο ζωή-θάνατος.

Χρησιμοποιεί απίστευτη προσήλωση στον τρόπο που καταγράφει τις εικόνες της. Γεμίζει σχολαστικά τα έργο της από άκρη σε άκρη και χρησιμοποιεί σύμβολα που σχετίζονται με την αρχαία ελληνική μυθολογία και τις ελληνικές παραδόσεις με τρόπο που συνδυάζει τη σύγχρονη κουλτούρα με τα παραδεδομένα ήθη και έθιμα της Ελλάδας.

Κάθε έργο αποτελεί μια ξεχωριστή ενότητα, ένα εικονογραφημένο παραμύθι που εμπνέεται ορμώμενη από έντονες αναμνήσεις. Πρόκειται για μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας της νέας πραγματικότητας. Ζωγραφίζει συμβολικές μορφές και σκελετωμένες φιγούρες που προσπαθούν να ξυπνήσουν το αίσθημα αφύπνισης του θεατή. Τα κόκκαλα που τρίζουν, τα ιερά κόκκαλα που υμνούμε ,αυτά που παραμένουν κάτω από κάθε πρόσωπο και μας ενοποιούν ,τα κόκκαλα ως ο θάνατος , έχουν μια μοιρολατρική διάθεση στο έργο της Τζένης. Έτσι μας εντάσσει σ’ ένα δικός της memento mori που δεν ξεχνάει τις ρίζες της και έρχεται να φωτίσει όλα αυτά που συντελούν την διαρκώς μεταβαλλόμενη σύγχρονη πραγματικότητα.

Bio info: Γεννημένη το 1994, σπούδασε γραφίστρια στη Βακαλό Art and Design College και έχει μεταπτυχιαkές σπουδές σε: Visual Communication - University of Derby και Visual Arts Illustrations - UAL.

web: jennysaridi.com

Υπεύθυνη εκθέσεων Barrett Athens - Επιμέλεια έκθεσης/κειμένου

Νιόβη Κρητικού
Επικοινωνία και πληροφορίες (Έργα, διαθεσιμότητα, τιμές, εκθέσεις)
niovi.kritikou@barrett-athens.gr

 • Artist

  Τζένη Σαρίδη

 • Method

  Various

 • curated by

  Niovi Kritikou

 • exhibits

  04 Sep - 20 Oct 2020

Αχαρτογράφητοι Συνειρμοί

Αχαρτογράφητοι Συνειρμοί

Αχαρτογράφητοι Συνειρμοί

Αχαρτογράφητοι Συνειρμοί